Trápí vás alergie? Laboratoř dnes může provést vyšetření skoro tři sta jednotlivých původců alergie najednou!

4. května 2023

Nové laboratorní testy  dnes nabízejí pacientům vyšetření například 295 alergenů v systému  ALEX2®  či 112 alergenů v testu ImmunoCAP™ ISAC.

Alergie je přehnaná, nepřiměřená reakce našeho imunitního systému na jinak neškodné látky, se kterými se běžně setkávají v okolním prostředí. Dochází při ní k aktivaci protilátek třídy IgE, kterými se organismus pokouší bránit proti tomuto domnělému nebezpečí. Objeví se různé příznaky alergie jako je vodnatá rýma, pocit „ucpaného nosu“, svědění očí, slzení  a otoky očních víček, otoky rtů či jazyka, kopřivka, dráždivý kašel, dušnost, případně astma, mohou být i bolesti břicha a průjem, otoky po bodnutí hmyzem. Příznaky jsou nejen obtěžující, ale jsou i vysilující, provázené únavou, snížením kvality života i pracovní výkonnosti. Většina alergických pacientů je přecitlivělá na celou řadu alergenů  a pravá příčina jejich potíží se proto hledá složitě.

Významnou pomocí je laboratorní diagnostika

A právě zde může laboratoř významně pomoci. Lze provést vyšetření obrovského množství  jednotlivých alergenů „najednou“ využitím mikročipových technologií - tedy  souběžné stanovení rozsáhlého profilu různých alergenů z malého množství krve. Umožňuje z jediného vyšetření získat široký obraz  o individuálním stavu pacienta. U těchto takzvaných multiplexových testů už laboratoř nestanovuje jednotlivého možného původce alergické reakce  v jednom testu „po jednom“ ale provede „najednou“ třeba několik stovek těchto vyšetření. To možní v jediném stanovení vyšetřit možné alergie na pyly stromů, keřů a trav, zvířecí alergeny (např. srst, sliny, moč), na roztoče, hmyzí jed, houby, potraviny (mléko, vejce, obiloviny, ryby a mořské plody, zeleninu, ovoce, luštěniny, ořechy) či chemikálie.

Laboratoře dnes tyto testy nabízejí lékařům i samoplátcům, například EUC Laboratoře s.r.o. v současnosti využívají  multiplexové systémy ALEX2®   – vyšetření 295 alergenů a ImmunoCAP™ ISAC  112 alergenů. Pro představu je možné si prohlédnout seznam vyšetřovaných alergenů v systému ALEX2®   (zde bude proklik). Výsledky vyšetření v obou systémech jsou velmi  dobře porovnatelné.

Velmi důležité je následné vyhodnocení testů. Jsou samozřejmě orientací i pro pacienta, ale  ke skutečnému využití jejich potenciálu a zhodnocení  významu by měly  být posouzeny lékařem na základě předchozí anamnézy pacienta, předchozích i současných příznaků onemocnění, kožních alergologických testů, vyšetření plicních funkcí při podezření na astma. Pomáhají lékaři zhodnotit i takzvané zkřížené reakce jednotlivých alergenů.

Tyto testy se stále více v praxi využívají, zájem o provedení v laboratoři stále roste. Umožňují totiž  přesnější identifikaci vlastní příčiny alergie, rychle začít s alergenovou imunoterapií i odhadnout rizika případných ohrožení pacienta.

MUDr. Petr Podroužek, CSc.

autor:

MUDr. Petr Podroužek, CSc.